Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Medvědí česnek je sezónní záležitostí, a tak se není čemu divit, když si jej sbírají lidé i do zásoby. Medvědí česnek je skvělým nakopávačem pro probuzení organismu po zimě. Využívá se proto v mnoha variantách jako chutný doplněk jídel.

A protože nám jde o to, abyste byli zdraví a využívali co nejvíce potenciál jednotlivých lokálních surovin, ani letos nezůstaneme pozadu: máme pro vás 3 tipy pro využití medvědího česneku v kuchyni!

« REKLAMA »

Jarní quiche s medvědím česnekem

Jaro ještě nepřeje chutným variantám ovocných koláčů, a tak je slaný quiche skvělým slaným pokrmem. Ten potěší při nedělním čaji nejen vaši rodinu, ale také přátele.

Ingredience:

  • 1 hotové vegan listové těsto
  • rostlinný sýr
  • 1 sójový párek
  • 150 g medvědího česneku
  • 250 ml rostlinné smetany ke šlehání
  • směs hrašky s vodou (konzistence hořčice)
  • sůl, pepř, kurkuma

Postup:

  1. Těsto vložíme do koláčové formy, přesahující část po obvodu odřežeme.
  2. Rostlinný sýr si nastrouháme nahrubo – množství zvolte podle oblíbenosti a chuti s přihlédnutím na to, že je sýr spolu s hraškou pojítkem všech surovin koláče.
  3. Sójový párek nakrájíme na kostičky a lehce osmahneme na pánvi. Poté jím posypeme nachystané těsto a přidáme rostlinný sýr.
  4. Medvědí česnek dáme na vrstvu rostlinného sýru nakrájený na tenké proužky.
  5. A jako poslední krok si v míse smíchejte hrašku spolu s rostlinnou smetanou a dokořeňte. Tuto směs nalijte na quiche.
  6. Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte v průměru 25 minut (podle síly a režimu trouby).

Tip: Ocení především ti, kteří se vyhýbají mléčným a také dalším živočišným výrobkům. Ostatní mohou pouze pozměnit suroviny podle svých představ a možností.

Chutný salát Trikolora

Máte rádi barvy? Pak bude pro vás tento salát pastvou nejen pro chuťové buňky, ale také pro vaše oči.

Ingredience:

  • medvědí česnek
  • rajčata
  • žlutá paprika
  • sezamová semínka
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Očistíme si rajčata, papriku a poté nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na jemné proužky.
  2. Vše smícháme dohromady v míse, přidáme olivový olej, okořeníme a na závěr posypeme sezamovými semínky.

Tip: Podávat můžete s opečenou bagetou nebo toastem.

Pesto z medvědího česneku

Kvalitní pesto vám vydrží v lednici dlouho a bude také využitelné v mnoha pokrmech!

Ingredience:

  • 85 ml olivového oleje
  • 100 g medvědího česneku
  • 12 g soli

Postup:

  1. Česnek důkladně očistíme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Rozmixujeme jej spolu se solí na co nejjemnější směs.
  3. Nakonec přidáme olivový olej.
  4. Vše smícháme, přelijeme do uzavíratelné sklenice a necháme v lednici.

Tip: Pesto můžete využít na rozpečené bagety a nahoře je ještě posypat sýrem! Můžete jej využít také jako součást hlavního chodu – např. ke kombinaci brambor a tofu se zeleninou. Nebo také jako dochucovadlo na grilovanou cuketu nebo lilek.

Medvědí česnek je plný mnoha skvělých živin a stopových prvků, i to je důvod, proč je skvělým průvodcem při jarní očistě těla. Jaká recept s medvědím česnekem máte nejraději vy?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Komentáře obsahující útoky na třetí osoby, linky na externí zdroje (URL) a taky komentáře neobsahující názor k tématu článku nebudou publikovány. Děkujeme za pochopení a přejeme plodné diskuze.

« REKLAMA »