Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Po desetiletích, kdy se naše společnost cpala výdobytky moderní gastronomie, jako je zmražená pizza, bublinková limonáda, co se nezkazí ani za deset let nebo gumové bonbony s příchutí Šmoulů, se trend začíná obracet. Zjistili jsme totiž, že ze všech těch nekonečně trvanlivých dobrot jsme akorát všichni tlustí, v depresi a prolezlí rakovinou.

Trendem doby tedy je jíst zdravě, všechno v bio kvalitě bez chemických postřiků, bez přidaných konzervantů, bez cukru, bez tuku, bez laktózy a hlavně plné vitamínů, antioxidantů a esenciálních transparabolických ultrasonických kyselin. A protože doba je k tomu všemu ještě rychlá a lákadel, za něž bychom chtěli utrácet naše tvrdě vydělané peníze je spousta, ideální je, aby naše jídlo bylo nejen zdravé, ale taky rychle připravené a levné. Jenomže tady přichází kámen úrazu.

« REKLAMA »

Co je rychlé a zdravé není levné

Pustíte si televizní kulinářský pořad a tam moderátor cenící bělostné zuby právě na kuchyňském robotu v ceně rodinného domu tvoří nějaký ultrazdravý pokrm. „Je to levné, je to rychlé, je to zdravé, lidičky,“ haleká a u toho žongluje se skleněnými miskami, plnými surovin (což je zcela zásadní rekvizita každého kulinářského pořadu).


Uchváceni vidinou levného zdravého pokrmu hotového za pět minut vytahujete zápisník a píšete si ingredience: „Budeme potřebovat kešu oříšky, mandle, olivový olej, chia semínka, borůvky, jahody, krevety, půl kila zlata a taky jeden rubín o velikosti lidské hlavy…“
Skvělé. A nesmíme ani zapomenout na to, že abychom to všechno mohli za minutu smíchat, potřebujeme ten kuchyňský robot v ceně rodinného domu – kdo někdy drtil mandle zabalené v utěrce válečkem, chápe. Ale ono lze vytvořit zdravé jídlo, které nestojí majlant! Jenomže…

Co je zdravé a levné není rychlé

Výživoví poradci říkají, že nejlepší pro zdraví je vařit ze základních surovin, takže žádné prefabrikované šlichty, žádná chuť stejku v kostce, žádné polotovary. Ono i poctivou bezlepkovou celozrnnou mouku si dneska člověk radši umele doma, aby mu do toho nepřidali nějaký fujtajbl, o rajčatech ze zahrádky, jimž se chutí nic nevyrovná, ani nemluvě.


Ale pokud před každým jídlem nejdřív musíte zrýt záhonek, zasadit sazeničky a pak tři měsíce čekat, jestli a jak to vyroste, to aby si člověk kvůli zdravé stravě rovnou koupil grunt a stal se statkářem na plný úvazek.
A i když se vydáte pro aspoň něco do obchodu, většina zdravých a chutných věcí, vyrobená z levných základních surovin, musí nejdřív kynout, bobtnat, odležet se, zchládnout, změknout, uzrát… Z toho mlsného čekání a stání u plotny by se jeden zbláznil, copak je tak těžké mít to za pár korun a hned?

Co je levné a rychlé není zdravé

Vytáhnout z mrazáku, zmáčknout tlačítko a za pět minut si pochutnávat na výborné večeři, sen snad každé hospodyňky. Akorát pokud ta večeře má stát co nejméně, bude pro hospodyňku i její hosty lepší, nebudou-li si číst její složení. V mražené pizze za 15Kč člověk zrovna nečeká biorajčata a domácí farmářský sýr z jihotyrolských svahů, ale taky by si možná nechtěl připadat jako na hodině chemie se všemi těmi benzoany, glutamany, dusičnany a regulátory kdečeho. Inu, aby to bylo levné, musí se to dát dlouho skladovat a aby se to dalo dlouho skladovat, bez chemického podpůrného koktejlu to nepůjde. A pokud hotové jídlo nemá po pěti letech v mrazničce chutnat jako polystyren, bez nějakých těch chuťových pomocníčků se taky neobejde – a že ti pomocníčci pomalu, ale jistě žerou naše těla zaživa? Hlavně že jsme si levně pošmákli!

 

Podtrženo sečteno – chcete-li se najíst opravdu levně, mít to připravené rychle a ještě udělat stravou něco pro svoje zdraví, vypravte se do světa Star Treku a pořiďte si replikátor, naše realita na to zatím není stavěná. Do zdraví se prostě musí investovat, ať už peníze a nebo čas. To, že prostojíte mládí u plotny a budete týdny nechávat klíčit zelí nebo že rodinné úspory utratíte za domácí pekárnu se solárním mlýnkem na mouku, se vám jednoho dne vrátí. Minimálně toho dne, kdy si budete užívat čtyřicátý rok důchodu a čiperně zalévat hroby svých dávno zesnulých přátel, kteří se na rozdíl od vás cpali tlačenkou a svíčkovou se šesti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Komentáře obsahující útoky na třetí osoby, linky na externí zdroje (URL) a taky komentáře neobsahující názor k tématu článku nebudou publikovány. Děkujeme za pochopení a přejeme plodné diskuze.

« REKLAMA »