Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Jste otevřeni všemu novému? Co takhle hmyzí špagety?

To, že asijské země nabízí grilované cvrčky a podobné „delikatesy“ už víme. Ale že můžeme ve Francii ochutnat těstoviny ze hmyzu, to je novinka. Zvedá se vám při tom pomyšlení žaludek? „Odpuzuje nás to, jak se tyto ingredience nazývají. Ve skutečnosti je to ale velmi chutné, zvláště se zvěřinou,“ říká Alain Limon, když se chystá na novou várku těstovin se cvrčky nebo sarančaty. Nebo pro ty nejmlsnější s obojím zároveň. Dvaapadesátiletý Limon je jediným zaměstnancem firmy na výrobu těstovin v Thiéfosse v Lotrinsku, v srdci masívu Vogéz na východě Francie.

« REKLAMA »

12818879_1709499969328882_1458645983_n

Jestli si při hmyzích těstovinách ťukáte na čelo, budete překvapeni. Tento nejnovější tah měl totiž velký úspěch. Dokonce takový, že malý podnik, který v roce 2012 založila profesorka francouzštiny, hodlá najímat nové pracovníky.

„Hmyz, to jsou proteiny budoucnosti, jsou vysoce kvalitní, organismus je dobře zpracovává a neobsahují lepek,“ vysvětluje zakladatelka firmy Stéphanie Richardová. Malá továrna vyrábí čtyři druhy těstovin, všechny na bázi mouky z hmyzu: ze cvrčků, sarančat, směsi cvrčků a sarančat a ze cvrčků a hřibů. „Díky hřibům mají těstoviny oříškovou příchuť a chuťově se podobají těstovinám z celozrnné mouky,“ upřesňuje.

12729679_747323845367512_720061576_n(1)

Richardovou oslovil lyonský producent hmyzu a představil jí svůj nápad. Bývalá učitelka tehdy vyvíjela hyperproteinové těstoviny pro sportovce a nechala se přesvědčit, aby před Vánocemi zahájila výrobu těstovin z hmyzu. Asi 500 balení těstovin se rozprodalo během několika týdnů. „Produkt měl obrovský úspěch, lidé byli zvědaví,“ citovala Richardovou agentura AFP.

A jak se takové speciální těstoviny vyrábějí? Alain Limon mísí bio špaldovou mouku s moukou z hmyzu (sedm procent) a vejci. Z přístroje, který k tomu používá, vycházejí nahnědlé těstoviny, radiatori, fusilli, kohoutí hřebeny, špagety nebo penne. Ty se pak musejí 12 hodin za nízké teploty sušit. Za den Limon vyrobí 180 až 200 kilogramů těstovin všech chutí.

12750371_1684662341772010_1472720679_n

V začátcích vyráběla Richardová běžné těstoviny z čerstvých vajec. Pak výrobu rozšířila díky lokálním potravinám, jako je medvědí česnek, kopřivy nebo šafrán. „Všechno pochází stoprocentně z Lotrinska,“ zdůrazňuje. Dováží se jen semolina, krupice z tvrdozrnné pšenice, kterou nelze v místním klimatu pěstovat.

Richardová ale stále není spokojená. Podnikatelka pracuje na novém receptu na bázi severofrancouzského sýra maroilles a chce začít vyrábět i plněné těstoviny.

Jedinou nevýhodou zvláštních těstovin je jejich vyšší cena. Čtvrtkilogramový sáček těstovin z hmyzu pořídíte za šest eur (162 Kč). Podle Richardové ale mohou tyto těstoviny nahradit maso těm lidem, kteří je nejedí, nebo mohou poskytnout labužnický zážitek těm, kdo dávají přednost cvrčkům.

 

Zdroj: ČTK, Instagram

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Komentáře obsahující útoky na třetí osoby, linky na externí zdroje (URL) a taky komentáře neobsahující názor k tématu článku nebudou publikovány. Děkujeme za pochopení a přejeme plodné diskuze.

« REKLAMA »