Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Dobré víno podtrhne lahodnou chuť pokrmu a spojí se s ním v dokonalou souhru chutí. Ale většina z nás, když si má ke svému menu zvolit správné víno, tápe. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak si správně vybrat to nejlepší víno k jakémukoli pokrmu.

Abyste výběrem vína nic nezkazili, zapamatujte si alespoň základní pravidla. K lehkým jídlům můžeme podávat lehká bílá vína, k vydatnějším můžeme zvolit těžší a aromatičtější bílé nebo lehčí červené a k sytým pokrmům a tmavým masům pak volme plnější červená vína.

« REKLAMA »

Opřít se můžeme také o fakt, že jídlo a víno by se mělo doplňovat i po stránce barevné. To znamená, že ke světlým masům, rybám či světlým omáčkám vždy volme víno bílé, naopak k tmavým masům a tmavým omáčkám sáhněme po láhvi červeného. Pokud už při vaření přidáváme do pokrmu víno, měli bychom stejnou odrůdou i zapíjet. Stejně tak pokud volíme aromatičtější jídlo, musíme mu přizpůsobit volbu vína – nevýrazné a lehké víno by se nám totiž v chuti pokrmu mohlo ztratit.

food-restaurant-hand-dinner

Suché nebo sladké?

V ideálním případě byste měli vícechodové menu kombinovat s několika degustačními sklenkami vína. Pokud totiž budeme brát přiřazování vína k pokrmům skutečně důsledně, měli bychom tedy například ke slaným zákuskům volit lehká šumivá vína (brut nebo sec), ke sladkým zase sladší vína, jako například Tramín nebo Rýnský ryzlink. U dalších předkrmů pak můžeme dodržovat výše uvedená pravidla, k lehkým předkrmům lehké bílé víno, k těžším červené nebo hutnější bílé, ke kaviáru je ideální třeba jemné Chardonnay.

K rybám volíme vína podle jejich úpravy. Pokud máme na talíři lehce upravenou rybu, volíme lehčí bílé víno, při mastnějších úpravách, například ke smažení, vyberme zase plnější víno, dbejme ale na to, aby bylo suché.

food-dinner-lemon-rice

Při výběru vína k bílým masům se můžeme řídit podobně jako u ryb. Ideální jsou lehká nebo středně plná bílá vína, u krocana můžeme zvolit i víno červené.

K vepřovým masům jsou výborná plnější červená vína typu Modrého Portugalu, která svým buketem a chutí skvěle doplní chuť masa. Hovězí maso si výborně rozumí s plnými červenými víny, například s Cabernet Sauvignon. K telecímu masu jsou vhodná plná bílá vína, například Veltlínské zelené nebo Veltlínské červené rané.

Foto: Pexels.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Komentáře obsahující útoky na třetí osoby, linky na externí zdroje (URL) a taky komentáře neobsahující názor k tématu článku nebudou publikovány. Děkujeme za pochopení a přejeme plodné diskuze.

« REKLAMA »